آهن اسفنجی (DRI) چیست؟
آهن اسفنجی (DRI) چیست؟
آهن اسفنجی DRI منبعی با عیار بالا برای ساخت آهن و فولاد می باشد که از بازیافت کانی آهن طبیعی یا فراوری شده بدون رسیدن به دمای ذوب آهن اسفنجی بدست می آید.در این روش گندله سنگ آهن که دارای عیار 67% می باشد احیا و محصول آن آهن اسفنجی(گندله متخلخل) با متالیزاسیون Fe حدود 92% بدست می آید.
محصول واحد احیاء بدون گذراندن قسمت خنک کاری در کوره و با دمای حدود 600 درجه سانتیگراد توسط سیستم انتقال مواد ویژه به بخش فولادسازی برای شارژ مستقیم کوره انتقال می یابد.
آهن اسفنجی پس از ذوب و احیاء در فولادسازی در فرآیند ریخته گری به شکل محصولات مورد نیاز در می آید و دو شکل اسلب(تختال) یا بیلت (شمش) مورد استفاده قرار می گیرد.
امروزه در حدود 5% از فولاد جهان از آهن اسفنجی (DRI) تولید می شود و این روند رو به افزایش است.
آهن اسفنجی، از احیای مستقیم سنگ آهن بدست می آید و اصطلاحاٌ به آن DRI که مخفف کلمات Direct Reduced Iron می باشد نیز گفته می شود.
کاربرد آهن اسفنجی در کوره های القایی بعنوان یکی از مهم ترین کاربردهای آن می توان گفت، استفاده از آهن اسفنجی در کوره های القایی نزدیک به 50% جایگزین قراضه شود ولی کاربرد آن در کوره های القایی نیازمند دانش فنی و تجربه می باشد.
همچنین استفاده از آهن اسفنجی تحولی بزرگ در ریخته گری مداوم در صنعت فولاد می باشد.
تقریباً در تمامی روش های تولید فولاد استفاده از آهن اسفنجی مقدور و بسیاری از واحدهای بزرگ و کوچک در فرآیند تولید خود از آن استفاده می کنند.
ایران منابع طبیعی در دسترس تری برای احیا مستقیم دارد.
آهن اسفنجی جایگزین مناسبی برای ضایعات آهن می باشد بنایراین می توانیم درصد بالایی از مواد اولیه جهت تامین ذوب مور نیاز واحد های فولادسازی را بجای استفاده از ضایعات، از طریق آهن اسفنجی تامین کنیم.